
 

 

 
 

Washington State Vision Screening Rule  
  Frequently Asked Questions 
  
Screening Practices, Tools, and Results 

1. What is an optotype?  
2. What is the difference between an “expert” and a “layperson?” 
3. Can a “layperson” who conducts an initial screening with a permitted 

instrument-based vision screening device conduct a rescreen and/or refer a 
student for a comprehensive eye exam? 

4. Can a “layperson” who conducts an initial screening with a permitted 
optotype-based tool conduct a rescreen and/or refer a student for a 
comprehensive eye exam? 

5. What are some examples of permitted optotype-based tools that meet the state 
criteria for near and distance screenings? 

6. Can instrument-based refractive error results be converted to visual acuity 
values? 

General Screening Questions 
7. Do instrument-based vision screening devices screen for visual acuity? 
8. Are there specific requirements for recording acuity?  
9. What are the differences between “threshold screening” and “critical line 

screening?” 
10. Are training webinars or videos available for school nurses? 
11. Do vision screenings need to be performed annually? 
12. Can we utilize Lions Club mobile vision screening services? 
13. Can LEA SYMBOLS® for near vision be used to screen all ages of students? 
14. Should near vision screening be done monocularly (one eye at a time) or 

binocularly (with both eyes uncovered)? 
15. Can an iPad be used in place of an instrument-based vision screening device 

or an optotype-based tool? 

Link to the rule:  Chapter 246-760 WAC 
 

http://apps.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=246-760&full=true


 

1. What is an Optotype? 
An Optotype is the name of the letter, symbol, or number on an eye chart or software program 
the student is asked to identify when measuring visual acuity. 
 

2. What is the difference between an “expert” and a “layperson?” 
Examples of “experts” include school nurses, school principals, licensed ophthalmologists, 
licensed optometrists, or an individual trained by – and conducting vision screening on behalf of 
a nationally recognized service organization – that utilizes a test-retest protocol for vision 
screening (i.e., Lions Clubs). Examples of a “layperson” include trained parents, students, 
retired nurses, nursing students, community volunteers, and school staff. 
 

3. Can a “layperson” who conducts an initial screening with a permitted 
instrument-based vision screening device conduct a rescreen and/or refer a 
student for a comprehensive exam?  
No. A “layperson” is not permitted to refer students for comprehensive eye exams or conduct a 
rescreening. 
 
If a “layperson” conducted the initial screening with an instrument-based vision screening 
device, the school nurse, the school principal, or his or her designee must rescreen the student 
before referring him or her for a comprehensive eye exam. The school nurse, principal, or his or 
her designee can rescreen the student using either an optotype-based tool or an instrument-based 
vision screening device. However, if the instrument-based vision screening device does not 
generate a result for the student, they must rescreen the student using a permitted optotype-based 
tool. (Layperson screening guidance demonstrated in infographic). 
 
If an “expert” conducted the initial screening with an instrument-based vision screening device, 
and the results indicated that the student should be referred, the expert will not need to rescreen 
the student before referring. At the discretion of the school nurse, the school principal, or his or 
her designee, the “expert” can either refer the student for a comprehensive eye exam based on 
the initial screening, or conduct a second screening before referring the student for a 
comprehensive eye exam. (Expert screening guidance demonstrated in infographic). 

Tip: Rescreening is dependent upon the credentials of the screener, not the tools utilized for 
screening. 

 

 

Note: Schools using an instrument-based vision screening device will need to purchase or 
borrow permitted optotype-based tools. If the instrument-based vision screening device does 
not generate a result for any student or generates an error, such as “pupils too small,” the 
school must be able to screen the student with a permitted optotype-based tool. 



 

4. Can a “layperson” who conducts an initial screening with a permitted optotype-
based tool conduct a rescreen and/or refer a student for a comprehensive eye 
exam?  
No. A “layperson” is not permitted to refer students for comprehensive eye exams or to conduct 
a rescreening. The school nurse, or the school principal or his or her designee is required to 
perform the rescreening before referring the student for a comprehensive exam. (Layperson 
screening guidance demonstrated in infographic). 

Tip: Rescreening is dependent upon the credentials of the screener, not the tools utilized for 
screening. 

 

5. What are some examples of permitted optotype-based tools that meet the state 
criteria for near and distance screenings? 
The permitted optotype charts are outlined in the table below. For examples of allowable tools 
see the guidance: Required and Alternative Vision Screening Tools for Washington State 
Schools, created by the Washington State School Nurse Corps. 

Purpose of 
Screening 

Grade Screening Tools Rescreening 
and Referral 

Criteria 

Distance Vision Kindergarten 
• LEA vision test: Single LEA SYMBOLS® 

(at 5 feet); or 
• HOTV letter 

Visual acuity 
worse than 20/40 

in either eye 

Distance Vision Grade one 
• LEA vision test: Single LEA SYMBOLS® 

(at 5 feet); or  
• HOTV letter 

Visual acuity 
worse than 20/32 

in either eye 

Distance Vision Grades two and 
above 

• LEA vision test: LEA SYMBOLS®; or  
• LEA vision test: LEA NUMBERS®; or 
• HOTV letters; or  
• Sloan Letters 

Visual acuity 
worse than 20/32 

in either eye 

Near Vision Acuity Kindergarten 

• LEA vision test: LEA SYMBOLS® near 
vision; or 

• HOTV letters; or 
• Sloan Letters** 

Visual acuity 
worse than 20/40 

in either eye* 

Near Vision Acuity Grade one and 
above 

• LEA vision test: LEA SYMBOLS® near 
vision; or  

• HOTV letters; or  
• Sloan Letters 

Visual acuity 
worse than 20/32 

in either eye* 

*See Q14: Should near vision screening be done monocularly (one eye at a time) or binocularly (with      
both eyes uncovered)? 

**See Q13: Can LEA SYMBOLS® for near vision be used to screen all ages of students? 
 

Note: If an “expert” performed the initial screen with a permitted optotype-based tool, and the 
results indicate the student needs to be referred, the expert is not required to rescreen before 
the school refers student. (Expert screening guidance demonstrated in infographic) 

http://sboh.wa.gov/Portals/7/Doc/VisionScreening/VisionScreeningToolsforWashingtonStateSchools.pdf
http://sboh.wa.gov/Portals/7/Doc/VisionScreening/VisionScreeningToolsforWashingtonStateSchools.pdf


 

6. Can instrument-based refractive error results be converted to visual acuity 
values? 
No. Instrument-based screenings and optotype-based screenings measure different aspects of 
vision. A student could require a referral with an instrument, but could pass vision screening if 
the estimated refractive error were converted to a visual acuity value, and the student would miss 
an opportunity for a comprehensive eye exam. 
 

7. Do instrument-based vision screening devices screen for visual acuity?  
Instrument-based vision screening devices do not screen for visual acuity. Most instruments 
identify risk factors for amblyopia or reduced vision, including estimates of hyperopia 
(farsightedness), estimates of myopia (nearsightedness), estimates of astigmatism, estimates of 
anisometropia (difference of refraction between the eyes), eye misalignment, and anisocoria 
(unequal pupil size).  

Tip: Instrument-based vision screening devices must be capable of identifying risk factors for 
reduced vision, including hyperopia (farsightedness) and myopia (nearsightedness) to comply 
with the rule.   

 

8. Are there specific requirements for recording and reporting acuity?  No. The rule 
does not specify how a school must record screening results. A school can choose to record the 
visual acuity value (i.e., 20/40 right eye, 20/50 left eye) when conducting threshold screening, or 
simply record “pass” or “refer” in the student’s health record. If instrument-based vision 
screening devices are used, “pass” or “refer” would be recorded in the student’s health record. If 
critical line optotype-based screening is used, “pass” or “refer” would be recorded in the 
student’s health record. See next question regarding critical line vs. threshold screening 
differences. The school must retain individual screening results, and referrals, in each student’s 
health record. 
 

9. What are the differences between “threshold screening” and “critical line 
screening”? 
Threshold screening is when you begin at the top of a chart and move downward until you get to 
a line where the child misses the majority of the optotypes with each eye individually. Critical 
line screening is when you use only the line the student would need to be able to identify based 
on the student’s age/grade level. A threshold screening would result in a 20/XX number for each 
eye individually. A critical line screening would result in a “pass” or “refer.” To pass, the child 
must correctly identify the majority of optotypes on the age line with each eye individually.  

Note: For example, for a first grade student you would use a distance vision critical line of 
20/32 and if the student did not pass that line with each eye individually, you would refer the 
student without recording a 20/XX number. 

 



 

10.   Are training webinars or videos available for school nurses? 
The Washington State School Nurse Corps Administrators are participating in a National Prevent 
Blindness train-the-trainer certification course, which will allow them to provide trainings in 
their regions. For additional information on training in your region, contact your Nurse 
Administrator: http://www.k12.wa.us/HealthServices/SchoolNurse.aspx   
 

11.   Do vision screenings need to be performed annually?   
Yes. A school must conduct vision screening annually for students in kindergarten and grades 
one, two, three, five, and seven. 

Tip: A school must also screen any student showing symptoms of any possible loss of visual 
acuity or any student referred for a school screening by a parent, guardian, school staff 
member, or via self-report. 

 
12.   Can we utilize Lions Club mobile vision screening services? 

An individual trained by and conducting vision screening on behalf of a nationally recognized 
service organization that utilizes a test-retest protocol for vision screening, such as the Lions 
Clubs, and using the screening tools permitted under the rule (charts or instrument-based tools) is 
permitted to perform school-based vision screenings. 

Tip: If an outside organization, such as a Lions Club, conducts the vision screening, the school 
remains responsible for referral.   

 

13.   Can LEA SYMBOLS® for near vision be used to screen all ages of students? 
The rule allows LEA SYMBOLS® to be used to screen students of all ages for near vision; 
however, it is best practice to use LEA SYMBOLS® for students who do not know their letters 
and to use Sloan Letters for students who do know their letters.  

Tip: Typically, utilization of Sloan Letters would begin at age 7 years. 
 

14.   Should near vision screening be done monocularly (one eye at a time) or 
binocularly (with both eyes uncovered)?  
The rule requires a school to conduct the screening according to the tool’s instructions and 
screening protocol consistent with guidance from the American Association for Pediatric 
Ophthalmology and Strabismus (AAPOS) and the National Association of School Nurses. As of 
June 2017 neither organization has issued guidance around near visual acuity screening. 
Therefore, the rule allows near vision screening to be done monocularly or binocularly. National 
experts associated with the National Center for Children’s Vision and Eye Health at Prevent 
Blindness (NCCVEH) have indicated that screening near vision using the critical line to match 
the child’s age can be done either monocularly (one eye at a time) or binocularly (with both eyes 
uncovered).  

http://www.k12.wa.us/HealthServices/SchoolNurse.aspx


 

Note: Guidance from AAPOS and NCCVEH recommend that distance vision screening be 
done monocularly (one eye at a time), so distance vision should be screened in each eye with 
the second eye covered. 

 

15.   Can an iPad be used in place of an instrument-based vision screening device or 
an optotype-based tool? 
Some iPad applications may meet the requirements of the rule. Please direct iPad usage and 
compliance questions to the Washington State Board of Health at WSBOH@sboh.wa.gov. 
 

 

mailto:WSBOH@sboh.wa.gov
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